ZNP - Oddział w Lublinie

Stres w pracy

Jak założyć ognisko

Ognisko ZNP

Kalendarium działań ZNP na rzecz wzrostu wynagrodzeń (styczeń – maj 2023)

5 stycznia

Związek zgłosił w Senacie poprawkę do budżetu zwiększającą wysokość kwoty bazowej dla nauczycieli o 22,5%. Wzrost kwoty bazowej przełoży się na wzrost wynagrodzeń nauczycieli (na podstawie kwoty bazowej – określanej corocznie w ustawie budżetowej – kształtowane są wynagrodzenia nauczycieli). Przyjęty w budżecie wzrost wynagrodzenia nauczycieli tylko o 7,8% nie zrekompensuje galopującej inflacji.

5 stycznia

Konferencja prasowa ZNP: Płace i zwolnienia nauczycieli w 2023 roku.

12 stycznia

Senat przegłosował zwiększenie wynagrodzeń nauczycieli o 22,5%, czyli poprawkę ZNP do ustawy budżetowej na 2023 rok.

23 stycznia

Związek domaga się podjęcia przez MEiN procedury uzgodnieniowej i negocjowania projektu rozporządzenia o wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli (resort edukacji proponuje tylko opiniowanie). ZNP wnioskuje także do MEiN o udostępnienie danych dotyczących udziału procentowego wynagrodzenia zasadniczego w średnim wynagrodzeniu nauczycieli oraz udziału procentowego pozostałych składników wynagrodzenia w średnim wynagrodzeniu.

1 lutego

Na spotkaniu Zespołu ds. statusu zawodowego pracowników oświaty Związek przedstawił propozycję zwiększenia wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli o 15% (a nie jak proponuje ministerstwo edukacji o 7,8%).

16 lutego

List ZNP do ministra edukacji ws. podwyżek dla nauczycieli z żądaniem zwiększenia stawek wynagrodzenia zasadniczego o 15% oraz z wnioskiem o pilne podpisanie przez ministra rozporządzenia płacowego, które pozwoli podnieść wynagrodzenia nauczycieli z wyrównaniem od stycznia br. 24 lutego minister edukacji podpisuje rozporządzenie płacowe z nowymi stawkami wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli (wzrost o 7,8% z wyrównaniem od 1 stycznia).

28 lutego

Konferencja prasowa ZNP: Podwyżki dla nauczycieli poniżej inflacji. Propozycja ZNP dot. zwiększenia wynagrodzeń.

Związek domaga się 20-procentowego wzrostu wynagrodzeń od 1 lipca br., który złagodzi lukę inflacyjną.

1 marca

ZNP przygotowuje projekt nowelizacji Karty Nauczyciela podwyższający o 20% wskaźniki określające wysokość wynagrodzenia nauczycieli.

9 marca

Przedstawiciele ZNP składają w Sejmie projekt nowelizacji Karty Nauczyciela, który podwyższa o 20% wskaźniki określające wysokość wynagrodzenia nauczycieli. Nowelizację złożyli na ręce parlamentarzystów KP Lewica.

Konferencja prasowa ZNP i Lewicy w Sejmie.

22 marca

Na posiedzeniu Zespołu ds. statusu zawodowego pracowników oświaty przedstawiciele ZNP wnioskowali o rozmowę nt. wzrostu wynagrodzeń nauczycieli. Sprzeciw w tej sprawie zgłosiło Ministerstwo Edukacji i Nauki.

31 marca

Wspólna konferencja prasowa ZNP w Sejmie z udziałem posłów i posłanek Lewicy, Koalicji Obywatelskiej, PSL i Polska 2050 popierających przygotowany przez Związek projekt nowelizacji Karty Nauczyciela, który podwyższa wynagrodzenia o 20 proc.

Złożenie projektu ustawy o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela (EW-020-1178/23) do Marszałek Sejmu.

6 kwietnia

Podczas spotkania Zespołu ds. statusu zawodowego pracowników oświaty z ministrem edukacji przedstawiciele poinformowali o projekcie nowelizacji Karty Nauczyciela zwiększającym wynagrodzenia o 20 proc. Projekt został złożony w Sejmie i uzyskał poparcie wszystkich klubów i kół parlamentarnych demokratycznej opozycji. Przedstawiciele ZNP skierowali do kierownictwa MEiN wniosek o zaopiniowanie tego projektu.

15 maja

Prezydium ZG ZNP zdecydowało o złożeniu petycji do Marszałek Sejmu ws. pilnego rozpoczęcia prac legislacyjnych nad ustawą zwiększającą wynagrodzenia nauczycieli. To przygotowany przez ZNP projekt ustawy, który podwyższa o 20% wynagrodzenie nauczycieli. Został on poparty przez wszystkie kluby i koła parlamentarne demokratycznej opozycji i przekazany do Marszałek Sejmu 31 marca.

Petycja zostanie złożona w Sejmie 22 maja 2023 r.

ZNP Oddział Lublin @2014 Wszystkie prawa zastrzeżone.